Mustningäppelmust

Att göra must av äpplen och för den del även päron är ett fantastiskt sätt att ta tillvara 
överflödet av frukt man kan få. För ändamålet införskaffades sommaren 2013 en enkel 
utrustning för krossning och pressning av frukt. Under sensommaren och hösten pressade
vi ansenliga mängder must både åt oss själva och åt goda vänner.

En del av vår must frös vi in men det mesta pastöriserade vi på följande sätt.

Glasflaskor fick stå i ugnen i 30 minuter i 100 graders värme. Alla korkar kokades.

Musten hällde vi i en stor gryta och värmde upp till 75 grader och lät den sedan stå
vid denna temperatur i 15 minuter. 

Därefter skummade vi musten och fyllde flaskorna ända upp till bredden.
Flaskorna ställdes på några lager tidningar och sveptes in i en filt då jag fått lära mej
att flaskorna bör hålla värmen i ett par timmar innan de kyls av.

En del av den nypressade musten satte vi att jäsa till cider som det skall bli ett 
nöje att provsmaka framåt sommaren.

Under sensommar och höst är du välkommen
att musta din frukt hos mej.

Ring och boka en tid så hjälper jag dej gärna.